Pobyt w Bibione to znakomita sposobność do skosztowania specjałów kuchni włoskiej. Słynie ona na całym świecie ze swej prostoty i różnorodności smaków. Każdy region we Włoszech posiada jakieś charakterystyczne dla siebie dania. W lokalach gastronomicznych w Bibione zamawiać można zarówno typowo włoskie dania – w tym regionalne, jak i te bardziej uniwersalne.
Pizzerie w Bibione
W Bibione mnóstwo jest pizzerii, które oferują łącznie kilkadziesiąt rodzajów pizzy. Jest to chyba najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Bazuje na odpowiednio przygotowanym cieście oraz na dodatkach, wśród których nie może zabraknąć sera oraz sosu pomidorowego. Ceny w poszczególnych lokalach są zróżnicowane w zależności od wielkości pizzy i użytych dodatków. Wśród nazw wymienianych w menu znajdują się m. in. takie jak: margherita, prosciutto, frutti di mare czy peperoni. Najchętniej odwiedzane pizzerie to np. Pizza Al Taglio, Pizzeria Las Vegas, Pizzeria Da Marco, Pizzeria Storione, Pizzeria Apollo czy Pizza Maus Pazza.
Typowe dania kuchni włoskiej
W lokalach serwowane są także i inne dania kojarzące się nieodmiennie z kuchnią włoską. Są to m. in.:
– lasagne – potrawa na bazie prostokątnych płatów makaronowych przekładanych farszem z sosu pomidorowego z mięsem, sosu beszamel i sera; całość jest zapiekana; klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli,
– spaghetti – danie makaronowe z sosem i serem; najczęściej stosowane sosy to carbonara, bolognese oraz sos pleśniowy,
– gnocchi – kluski przypominające polskie kopytka, serwuje się je z rozmaitymi sosami.
Lokalne specjały
Kuchnia obszaru, na którym leży Bibione wyróżnia się:
– daniami z rybami pesce azzurro w roli głównej,
– potrawami ze szaragami białymi – rejon ten znany jest z upraw tego warzywa,
– winami takimi jak np. Tocai di Lison, Merlot i Cabernet di Pramaggiore (są to wina klasy DOC – to prestiżowa kategoria).